"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 7 февруари 2012 г.

Салвадор Дали и музей Реканати

Уникална колекция на великия Салвадор Дали е представена в музея Реканати в Кейсария. Този музей е частна собственост на семейство Реканати, който не приема от държавата или частни лица субсудии. Открит през 1993 година, музеят включва две здания с оригинално архитектурно решение. Съществуват по света 4 такива музеи – Уругвай, Чили, Испания и Израел, като всякаква реклама в тях е забранена и не се събира входна такса. Основната цел на музея е да запознае израелтяните със световни шедьоври и постиженията на латиноамериканските художници.


Съществува експозиция, посветена на евреите изгонени от Испания през 15 век, като тук ще срещнете работи на художници от Средновековието, основно по библейски сюжети.
Изложбата на латиноамериканците има ярко колористично начало: цветово усещане за несъвместими тонове, непозната за нас култура, където съществуват други техники и оптически пропорции. Тук всичко е наситено с чуствителна палитра, ярък пурпур на страст и любов. Даже черният Ад е непривично мъглив и загадъчен. Изразителни диви животни в жанрови сюжети, прекрасна каменна скулптура, розов камък в потресаваща обработка.


Наред с латиноамериканските художници ще видите работи на Салвадор Дали и Огюст Роден. Някак си причудливо и необичайно – европейски гении и опияняващо и покоряващо със своята изразителност латиноамериканско изкуство.


Освен уникалните работи на знаменити художници, възхищение предизвиква оформлението на територията на музея. То напомня музея на Салвадор Дали в градчето Фигейрос в Испания. Във вътрешният двор – скулптури на известни люде, а във втория двор – фонтани от бял мрамор и мемориална дъска с имената на испански евреи с принос към световната култура и наука.


Атмосферата на музея, европейската архитектура и близостта на Кейсария правят музея Реканати привлекателно място за отдих на всички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар